QBDP ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ #9 — БАЛКАНСКИ БРАТЯ (ΜΠΑΛΚΑΝΣΚΙ ΜΠΡΑΤΙΑ)

Εδώ το .mp3.

10 μήνες μετά αυτό το επεισόδιο! Τουλάχιστον δεν κλείσαμε χρόνο. Το γράφημα ημερομηνία λήψης/ημερομηνία δημοσίευσης ξαναπήρε την κατιούσα (αυτό είναι καλό, κι ας ακούγεται το «κατιούσα»–katyusha?–σαν κάτι το κακό)!

Σε αυτό το επεισόδιο που ηχογραφήσαμε σε ένα μπαράκι του Βελιγραδίου με τη Δάφνη, συζητήσαμε και αναρωτηθήκαμε:

 • γιατί οι Έλληνες σνομπάρουν τους Βαλκάνιους γείτονες και αδερφούς τους.
 • γιατί αξίζει σαν προορισμός η ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα με το Balkan FlexiPass.
 • πόσο ειρωνικό που σε κάθε χώρα το μόνο σίγουρο είναι οι εθνικιστές και ότι παντού πιάνονται από τα ίδια αστεία πράγματα.
 • τι κοινά έχουν οι Βούλγαροι με τους Σέρβους και πώς η Βουλγαρία θα μπορούσε να είχε γίνει μέρος της Γιουγκοσλαβίας.
 • πέτυχε ο κομμουνισμός της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο;
 • ανήκουν τα Βαλκάνια στην ΕΕ;
 • γιατί δεν είναι η Σερβία στην ΕΕ;
 • συγκρίνονται τα τραίνα του ΟΣΕ με τα τραίνα της Ρουμανίας;
 • γιατί το Βελιγράδι είναι από τις ομορφότερες πόλεις ever.
 • γιατί η ζωή στα Βαλκάνια μας έκανε να δούμε το κομμάτι της Ελλάδας σε αυτό το μεγάλο παζλ διαφορετικά.
 • τελικά πού πέρασα καλύτερα, στην Δανία ή στην Βουλγαρία;
 • πώς μια πολιτική ένωση των Βαλκανικών λαών ή των Νοτιοευρωπαϊκών λαών φαντάζει πιο λογική απ’ότι μία όπου από την μία έχεις την Δανία, την Γερμανία και την Ολλανδία κι απ’την άλλη την Ελλάδα

..και πολλά άλλα, στο πιο πολιτικό επεισόδιο μέχρι τώρα. Απολαύστε! Ο τίτλος σημαίνει «Βαλκανικά αδέρφια», btw. Α, και η λέξη που δεν θυμόμουν: legacy στα ελληνικά: υστεροφημία, θα μπορούσε να είναι μία μετάφραση.

Για περισσότερα, ρίξτε μια ματιά και στο ποστ που έγραψα αφού γυρίσαμε από το ταξίδι μας, Balkan Flexpress.

Και κάτι σχετικά με το μετρό της Αθήνας που αναφέρουμε στο podcast: η Αττικό Μετρό είναι ιδιωτική εταιρία αλλά ήταν απ’ότι φαίνεται μόνο η εταιρία κατασκευής, δεν το διαχειρίζεται αυτή τώρα. Το ερώτημα πάντως παραμένει: θα έπαιρνε λεφτά από την ΕΕ για την κατασκευή της γραμμής 4;

 

 

QBDP EPISODE #8 – THE GARRET EPISODE

Download .mp3

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, είναι γνωστό, αλλά αυτή το φορά το παράκανα: Έναν χρόνο μετά, το podcast με τον Γκάρετ είναι επιτέλους ονλάιν. Ηχογραφημένο 6 Αυγούστου 2014 στο μπαλκόνι του Γκάρετ στην Γλυφάδα, πριν το μεγάλο βήμα του στον χώρο των games (είναι ο φίλος μου που δουλεύει στη Riot που αναφέρω όποτε και σε όποιον μπορώ για να κόβω αντιδράσεις!) και δεν τον έχω πολυδεί από τότε…

Αθεϊσμός vs «εναλλακτική» επιστήμης, ο κίνδυνος της εμπόλα (λολ), ιστορίες από τα Еnglish conversation groups και άλλες από το EVS στη Σόφια, ερωτήματα όπως «σε τι είναι χρήσιμη η νοσταλγία;», «τι θα γινόσουν αν μπορούσες να ξαναδιαλέξεις εναν διαφορετικό δρόμο;», «είναι χάσιμο χρόνου να παίζες games αν περνάς καλά;», «θα είναι το Angry Birds το Mario των hardcore του μέλλοντος;», «πώς θα είναι το facebook σε 50 χρόνια;», «θα ζούμε όταν θα γίνει η Ελλάδα έρημος;», «πόσο μπορείς να πιεις πριν οδηγήσεις;», «υπάρχει το Total Perspective Vortex;», «ποιό είναι το τίμημα μιας ζωής συνεχώς σε κίνηση;», «το Breaking Bad σε έκανε να θέλεις να δοκιμάσεις meth;», «ήταν μαλάκας ο Chris McCandless;» και άλλα πολλά. Μια συζήτηση για τα πάντα και τίποτα, ένα Ne-fest άνοιγμα μυαλών όπως συνηθίζουμε (και η αλήθεια είναι ότι μου λείπει τώρα που είμαστε πολίτες του κόσμου).

Ένα podcast μιάμιση ώρα για να γελάσουμε, να σκεφτούμε, να θυμηθούμε, και που αποκαλύπτει πολλά και για τους δύο μας που δεν μοιραζόμαστε απαραίτητα συχνά. Απολαύστε!

QBDP EPISODE #7 – EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT HITCHHIKING BUT WERE AFRAID TO ASK

Download here.

hitchhiking
Herta and Uģis

In June we had a couple of Zanda’s friends over here at Shar Planina 55 who hitchhiked all the way from Latvia to Sofia.

I decided it would be an excellent idea to do a small interview with them on the topic of hitchhiking.

Let it be an inspiration for you and for me – for us! – to stick the thumb out more often.


Text-to-Speech Online

HitchWiki

QBDP EPISODE #6 – AΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΚΕΪΜΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Λήψη εδώ.

Guest star o Mario!

mario_fast_food
Mario at Food St, close to Monastiraki, αφού ηχογραφήσαμε το επεισόδιο στο Αψέντι στην Ηρακλειδών

Δεν θα έλεγα ότι μιλάμε μόνο για γκέιμς σε αυτό το επεισόδιο… Αλλά με αυτόν τον αχταρμά, τι να πω!

Το δοκιμασικό/WIP logo παραπάνω είναι έμπνευση της Δάφνης. Nice eh? Πρώιμο – και δεν φταίει εκείνη για το πιξέλιασμα, αλήθεια – αλλά μου αρέσει.

qbdp Episode #5: Ας μιλήσουμε για γκέιμς

Λινκ για κατέβασμα.

video_games_fez_retro_art_16bit_1920x1080_21919
Infinite novelty

Βγάζουμε το άχτι μας και τα χώνουμε με τη Δάφνη σε γκέιμερς, την κοινότητα των γκέιμερς, τη βιομηχανία των γκέιμς… Αναρωτιόμαστε τι εστί τελικά γκέιμερ, πώς μπορούμε να επιζήσουμε στον κόσμο του infinite novelty, γιατί διαλέγουμε να παίζουμε αυτά που παίζουμε, πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να γίνουμε καλύτεροι παίχτες και πολλά άλλα.

Προσοχή: Αν προτιμάτε το WoW απ’το Civilization συνιστάται να αποφύγετε την ακρόαση του συγκεκριμένου (προβοκατόρικου!) επεισοδίου!


Playlist:

Click!

qbdp episode #4: Being employed in the 21st Century

Download here.

In Coffee House, Sofia - Bulgaria
In Coffee House, Sofia – Bulgaria. Picture by Zanda

Is employment still relevant today? What is there left than needs doing? What’s going to happen to the world’s unemployed? What does automation have to do with all this? Is there an alternative? This and more in this episode of qbdp.

In addition, I mention this episode of The Cracked Podcast (it’s called “What America can’t admit about the Millennial generation” – trust me, it applies even more to the European South). You really need to give it a listen, it’s a must if you’d like to hear more about what unemployment means today, what more it could mean in the following years and why you shouldn’t be listening to your parents when they’re telling you that when they were your age they had already gone through 14 jobs or so. You should check out the rest of their episodes too, they’re doing a fantastic job.

qbdp Episode #3: Η ποδψαστοφωνή της Δάφνης


Link για κατέβασμα

Ήδη είμαι μόνο 10 μέρες μακριά της και μου λείπει, οπότε το παραπάνω επεισόδιο είναι αφιερωμένο εξαιρετικά. Είναι από τον γυρισμό μας από την τελευταία επίσκεψη στα Λουτρά γεμάτο μαλακίες που λέει κανείς ενώ οδηγεί οι οποίες όμως αποδεικνύονται εξαιρετικά in the flow, οπότε προειδοποιώ: έχει βουητό αυτοκινήτου!

Η πλάκα είναι ότι αρχικά ηχογραφήσαμε μια συζήτηση μας σχετικά με Civilization η οποία όμως αποδείχτηκε πολύ βαρετή και λέγαμε πράγματα που μόνο εμείς θα καταλαβαίναμε. Άντε και ένας-δυο ακόμα εκεί έξω που θα διαβάσουν αυτό που ξέρουν από Civ. Αυτό το δεύτερο μέρος είναι όμως σίγουρα καλύτερο. Η Δάφνη άρχισε να ηχογραφεί γιατί ήθελε να δει αν κι εκείνη, όπως λέει ότι κάνω εγώ, έχει διαφορετική φωνή όταν μιλάει στο εργαλειάκι… Εγώ δεν ακούω τη διαφορά για να είμαι ειλικρινής.

qbdp Episode #2: Πρωτοχρονιά 2014 – The Party Experience

Link για κατέβασμα

Αντί ποστίου για τη νέα χρονιά -αν και δεν εγγυώμαι ότι δεν θα κάνω κάποιου είδους ανασκόπηση του ’13- σας παρουσίαζω το εορταστικό επεισόδιο “Πρωτοχρονιά ’14, The Party Experience”.

Αν αναρωτιέστε γιατί τη μία γράφω τους τίτλους στα ελληνικά  κι άλλοτε στα αγγλικά, δεν έχω καλή απάντηση. Καλωσήρθατε στον κόσμο μου.

Το επεισόδιο περιλαμβάνει:

•Προσβολές για το εργαλειάκι από άπιστους
•Σχολιασμό πάρτι από καναπεδοκένταυρους
•Αναρώτηση της χρησιμότητας του χορού σαν είδος ερωτικής τελετής
•Ήχους ανοίγματος κουτακιού σόδας μπύρας
•Θόρυβο από τις -σίγουρα λιγότερο ενδιαφέρουσες!- συζητήσεις στο βάθος
•Μουσική, για να γίνει το πόδψαστ λίγο πιο ζωντανό! Βάλτε φτερά στα πόδια σας με αυτά τα beats από το παρελθόν!
•Αναφορές στην κολική δραστηριότητα του Κεμάλ Ατατούρκ
•Πιθανή προέλευση του ονόματος «Πανταζής
•Φιλοσοφική συζήτηση για το κατα πόσο η λογική είναι ο μόνος, ο καλύτερος -ή τελικά απλά άλλος ένας- τρόπος ερμηνείας του κόσμου.
Και πολλά άλλα.

Συνιστάται η χρήση ακουστικών για μεγαλύτερη ακουστική απόλαυση και μια συνολικότερη εμπειρία.

 


To Cubilone’s Dimension δεν φέρει καμία ευθύνη αν η έκθεση σε αυτό το ηχητικό αρχείο σας προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με πραγματικής παρουσίας σε πάρτι, όπως: ξαφνική όρεξη για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (και λοιπά φυσιλογικά συμπτώματα), συζήτηση με αγνώστους, επιθυμία χρήσης κινητού, τάσεις φυγής, κρίσεις ταυτότητας («γιατί δεν χορεύω;»), υπνηλία, αγάπη για όλον τον κόσμο, μίσος για όλον τον κόσμο, και άλλα.

qbdp Episode #1: Podcast ή Πόδψαστ


Link για κατέβασμα

Καλά Χριστούγεννα!

Το πρώτο πραγματικό επεισόδιο του quixotic baboon’s dangling phonetics είναι γεγονός. Πριν με ρωτήσει κανείς, το quixotic baboon το υιοθετώ σιγά-σιγά καθώς μου ταιριάζει πολύ σαν αντίστροφη ερμηνεία του qb (cubi). Αααχ, μια μέρα θα την πω και την ιστορία του ονόματος. Ίσως είναι ένα καλό θέμα για ένα μελλοντικό επεισόδιο! Yes, that’s it!

Τι είναι το podcast; Γιατί μου ήρθε να ξεκινήσω ένα; Ποια είναι τα αγαπημένα μου και ήταν οι εμπνεύσεις μου για τούτο το εγχείρημα; Ένα play θα σας δώσει μια καλή ιδέα.


Links

Notes in Spanish
The Partially Examined Life
The Higherside Chats
A History of the World in 100 Objects
Get Lucid
Hardcore History // Common Sense
You Are Not So Smart
Kyle’s Cult
Three Moves Ahead
Podrunner